Mango
Mango to egzotyczny owoc, pochodzący z Indii. Jego wartości odżywcze doceniono juz 4 tysiące lat temu. Niezwykły smak mango to nie wszystko, naukowcy odkryli, że mango może hamować rozwój raka piersi i okrężnicy. Codzienne jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że samo jest bogate w cukry. Jedzenie mango pomaga również obniżyć insulinoodporność i poprawić tolerancję glukozy. Ponadto dzieki zawartości potasu mango obniża podwyzszony poziom ciśnienia tętniczego. Owoc może powodować alergię.
Mango można wprowadzić do diety dziecka po ukończeniu 8 miesiąca życia, zachowując ostrożność, wprowadzając pojedynczo, w niewielkich ilościach i obserwując reakcję dziecka.
Wartości odżywcze mango (w 100 g)
Wartość energetyczna – 60 kcal
Białko ogółem – 0,82 g
Tłuszcz – 0,38 g
Węglowodany – 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik – 1,6 g
Witaminy
Witamina C – 36,4 mg
Tiamina – 0,028 mg
Ryboflawina – 0,038 mg
Niacyna – 0,669 mg
Witamina B6 – 0,119 mg
Kwas foliowy – 43 µg
Witamina A – 1082 IU
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K – 4,2 µg
Minerały
Wapń – 11 mg
Żelazo – 0,16 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 14 mg
Potas – 168 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0,09 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Awokado
Awokado to owoc zawierający wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych takich jak: zdrowy tłuszcz likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi i czuwa nad prawidłową pracą serca.
Witaminy jakie zawiera awokado to C, E i A – silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe, z grupy B – kwas foliowy – ważny dla przyszłych mam, zapobiegający wadom rozwojowym płodu. Ponadto jedzenie awokado dobrze wpływa na oczy w związku z zawartością luteiny i zeaksantyny.
Awokado do diety dziecka można zacząć wprowadzać po 10 miesiącu życia, zachowując ostrożność, wprowadzając pojedynczo, w niewielkich ilościach i obserwując reakcję dziecka.
Wartości odżywcze awokado (w 100 g)
Wartość energetyczna – 160 kcal
Białko ogółem – 2.00 g
Tłuszcz – 14.66 g
Węglowodany – 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
Błonnik – 6.7 g
Witaminy
Witamina C – 10.0 mg
Tiamina – 0.067 mg
Ryboflawina – 0.130 mg
Niacyna – 1.738 mg
Witamina B6 – 0.257 mg
Kwas foliowy – 81 µg
Witamina A – 146 IU
Witamina E – 2.07 mg
Witamina K – 21.0 µg
Minerały
Wapń – 12 mg
Żelazo – 0.55 mg
Magnez – 29 mg
Fosfor – 52 mg
Potas – 485 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 0.64 mg
Kwasy tłuszczowe
nasycone – 2.126 g
jednonienasycone – 9.799 g
wielonienasycone – 1.816 g
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Przejdźmy do sałatki…
Oto sałatka z grillowanym kurczakiem, mango i awokado, przygotowana przez aspiracjewariacje.pl, która nas zachwyciła – kompozycja równie smaczna co piękna i mega zdrowa!
Składniki
- pierś z kurczaka, uprzednio upieczona bądź grillowana
- pół opakowania rukoli
- mango
- awokado
- garść prażonych pestek dyni
- łyżka suszonej żurawiny
- sos: sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
- Rukolę umyć i osuszyć. Wyłożyć na talerz.
- Grillowaną lub upieczoną w piekarniku pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę i wyłożyć na rukolę.
- Mango i awokado obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do sałatki.
- W międzyczasie uprażyć na patelni pestki dyni pilnując, aby się nie przypaliły.
- Do malutkiego słoiczka np. po musztardzie dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Sałatkę posyp uprażonymi pestkami dyni, dodaj do dekoracji żurawiny (ewentualnie pestki z granatu), polej sosem i gotowe ?
Smacznego!
Przepis przygotowany przez aspiracjewariacje.pl. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się… 🙂