Mniszek lekarski to bogactwo witamin i minerałów. Rosnący na polach, łąkach, trawnikach cieszy oko swoim pięknym kolorem, po niedługim czasie zamieniając się w dmuchawca. Któż z Was w dzieciństwie nie bawił się latawcami? A kto z Was przyrządza syrop z kwiatów mniszka??
Mniszek lekarski to roślina traktowana przez wielu jako niepotrzebny chwast. Niewiele osób wie, że zawiera wiele właściwości leczniczych.
Właściwości lecznicze mniszka pospolitego
- przeciwcukrzycowe
- przeciwnowotworowe
- wzmacniające odporność
- moczopędne
- poprawiające trawienie
I wiele, wiele innych np. wspomaga odchudzanie, przyspiesza gojenie się skóry a także zwalcza brodawki (kurzajki).
Mniszek na odporność – co zawiera?
- mniszek to skarbnica witamin i minerałów
- zawiera interferon – substancję o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwinfekcyjnych
- świetnie się sprawdza jako syrop na odporność dla dzieci
- można nim leczyć ból gardła i kaszel
- ma korzystny wpływ na białe ciałka krwi
- nie tylko uodparnia ale również wzmacnia osłabiony organizm
- działa przeciwbakteryjnie
- bogaty w sole mineralne i witaminy jest wykorzystywany również podczas leczenia anemii
- pomaga zwalczyć schorzenia jamy ustnej
- obiża poziom cholesterolu
Mniszek lekarski to również gratka dla pszczół. Miód majowy wytwarzany z mniszka jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych – działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
Syrop z mniszka lekarskiego
Któż nie chciałby mieć w swojej spiżarni włąsnoręcznie przyrządzonego, bardzo zdrowego syropu dla dzieci i całej rodziny? Zapraszamy Was na spacer – na łąkę, przed dom, gdziekolwiek, tam gdzie rośnie mniszek. Dzieci na pewno będa zachwycone. Należy zbierać same, dobrze rozwinięte kwiaty – w suchy, słoneczny dzień.
Do zrobienia syropu potrzebujemy:
- ok 500 kwiatów mniszka
- 1 cytrynę
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
Zebrane kwiaty rozkładamy na papier i pozostawiamy na około godzinę – w ten sposób pozbywamy się owadów. Następnie kwiaty przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy przez ok. 15 min na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 12 godzin.
Po upływie tego czasu odcedzamy wywar, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia, mieszając.
Twój syrop jest już gotowy! Przelej jeszcze gorący do słoiczków, pasteryzuj. Syrop przechowuj w suchym i ciemnym pomieszczeniu.
Dawkowanie syropu z mniszka
Dzieciom można podawać 1-2 łyżeczki syropu dziennie. Syrop podajemy bezpośrednio łyżeczką, lub dodając do picia. Latem świetnie sprawdza się dodany do wody z cytryną.
Reakcje nieporządane
Jeżeli są przyjmowane jakieś leki, należy skonsultować możliwość picia syropu z mniszka z lekarzem. Może wystąpić reakcja z niektórymi lekami. Mniszek przyczynia się do wydzielania zwiększonej ilości soków trawiennych. Nie powinny go stosować osoby z chorobami wrzodowymi.
Niektóre dzieci mogą być uczulone na mniszka. Obserwujmy. Jeżeli coś was zaniepokoi, udajcie się do lekarza.
[…] miesiąc. Niektórzy przygotowują syropki z mniszka lekarskiego – przepis znajdziesz tutaj. Warto się sprężyć i zrobić jeszcze jeden syrop – z młodych pędów sosny. Przepyszny, […]