Jajko to bogactwo wartości odżywczych, witamin oraz kwasów omega. Jest cennym budulcem, źródłem żelaza, dlatego warto wprowadzić je do diety niemowlaka. Kiedy i jak to zrobić?
Należy pamiętać, że jajko obok mleka i orzechów jest silnym alergenem i może wywoływać alergie pokarmowe. Jakie są najczęstsze obajwy alergii na jajka?
Jajko w diecie dziecka – od kiedy i jak podajemy?
Jajko, a dokładnie żółtko jaja kurzego wrowadzamy do diety dziecka już w siódmym miesiącu życia.
Początkowo podajemy połowę żółtka co dwa dni. Niemowlętom najłatwiej podać dodając rozgniecione widelcem żółtko do zupy.
Od 11 miesiąca życia można podawać dziecku całe jajko ugotowane na twardo. Jajko na miekko możemy podać po ukończonym roku życia. Jajka ugotowane na parze lub na miękko są najlepiej strawne.
Smażone jajko możemy podać dziecku dopiero po 3 roku życia.
Jajko kurze – wartości odżywcze i witaminy
- jajka są źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka;
- to bogactwo witamin: A, E, D i K, retinolu oraz B6 i B12,
- jaja zawierają takie składniki mineralne jak: sód, potas, fosfor, wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, jod,
- w żółtku jaja znajduje się beta-karoten i luteina chroniącą oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, poprawiają widzenie;
Jedno jajko waży ok 50gr i dostarcza ok 70 kcal.
Oznaczenia na jajkach, jakie jajka kupować?
Najlepiej kupować jajka z oznaczeniem 0 – hodowle ekologiczne lub 1 – z wolnego wybiegu z nieuszkodzoną skorupką. Jak odczytywać oznaczenia na jajkach pokazano na zdjęciu poniżej.
Nadwrażliwość pokarmowa na jajko kurze – alergia.
Białko jaja kurzego obok mleka krowiego należy do najczęstszych alergenów pokarmowych. Objawy alergii związane z uczuleniem na ten alergen występują u około 0,5% dzieci. U większości po zastosowaniu diety eliminacyjnej dochodzi do wytworzenia tolerancji immunologicznej.
W alergii na jajko kurze najsilniej uczula białko jajka, jednak żółtko nie pozostaje bez winy.
Do zdefiniowanych alergenów występujących w białku jaja kurzego należą owoalbumina, owomukoid, owotransferyna, lizozym, uczulają one znacznie częściej niż alergeny żółtka. Główne alergeny żółtka jaja kurzego to witelina, liwetyna i apowitelina.
Objawy kliniczne nadwrażliwości na jajko:
- Skóra – rumień, wykwity o charakterze bąbla pokrzywkowego, świąd skóry;
- Przewód pokarmowy – bóle brzucha, wymioty, biegunka;
- Układ oddechowy – wodnista wydzielina z nosa, obrzęk błony śluzowej nosa, salwy kichania, świąd nosa, kaszel, świszczący oddech, uczucie braku powietrza i utrudniony oddech;
- Narząd wzroku – zaczerwienienie spojówek, łzawienie, swędzenie oczu;
- Ośrodkowy układ nerwowy – pobudzenie, niepokój;
- Układ krążenia – spadek ciśnienia krwi, początkowo przyspieszony rytm serca, zatrzymanie krążenia;
Nasilenie objawów może być bardzo różne od niewielkich dolegliwości do zmian zagrażających życiu.
Do momentu wyjaśnienia przyczyny objawów dziecko nie powinno spożywać jajek (również innych ptaków, np. przepiórczych).