Czekolada – kto to nie jej nie lubi? Chyba niewiele znajdzie się takich osób, na pewno uwielbiają ją najmłodsi. Czy powinni ją jeść? Jeśli tak, to kiedy, jaki rodzaj i w jakich ilościach? Jakie niebezpieczeństwo niesie za sobą spożywanie dużej ilości tego smakołyku? Zobacz.
Czy czekolada jest zdrowa?
- Czekolada nie ma właściwości zdrowotnych a jedynie kakao w niej zawarte, im większa ilość kakao, tym lepszy smak i aromat.
- Kakao zawiera m.in. żelazo, magnez, potas, jest źródłem witamin z grupy B, w mlecznej czekoladzie znajdziemy również wapń, jednak zawiera ona mniejszy procent kakao.
- Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor – wynika to z obecności kofeiny i teobrominy.
- Z powodu zawartości kofeiny, która jest substancją psychoaktywną dzieci mogą jeść czekoladę w niewielkich ilościach.
- Lepiej podać dziecku kostkę gorzkiej czekolady niż inne dostępne słodycze np. żelki czy batoniki, będzie dla niego zdrowsza.
- U starszych dzieci, nastolatków spożywających duże ilości czekolady, moga pojawić się problemy z cerą
- Dorośli mogą zjeść „bez wyrzutów” 2 kostki czekolady deserowej (10 g) dziennie. Taka ilość nie spowoduje tycia a dodatkowo zapobiegnie chorobom układu krążenia i nowotworom.
Czekolada w diecie dziecka
- Niemowlętom nie podajemy czekolady.
- Mały kawałek dobrej jakościowo czekolady można podać dopiero półtorarocznemu dziecku.
- Nie przesadzajmy z ilością, zróbmy to z wyczuciem – możemy np. zetrzeć jej niewielką ilość na przygotowany deser.
- Dobra jakość = skład od 30% -70% miazgi kakaowej, zazwyczaj taką zawartość znajdziemy w czekoladzie gorzkiej lub deserowej.
- Czekolada mleczna jest łagodniejsza, zawiera więcej cukru, powinna zawierać powyżej 25% miazgi kakaowej.
- Czekolada biała zawiera masło kakaowe (ok 25%) i dużo więcej cukru niż dwie pozostałe.
- Wyroby czekoladopodobne zawierają znacznie mniej wartościowych składników – miazga kakaowa ok 5%, dużo więcej cukru – takich nie zalecamy.
Wady czekolady
- Niektóre dzieci mogą być uczulone na czekoladę – bacznie obserwujmy reakcję dziecka.
- Czekolada zawiera małe ilości błonnika i może powodować zatwardzenie – jeżeli je zauważymy podajmy dziecku kompot z suszonych śliwek i ograniczajmy tę przyjemność.
- Zawarty w czekoladzie cukier wpływa na powstawanie próchnicy, pamiętajmy o dokładnym umyciu ząbków.
- Dzieci spożywające zbyt duże ilości czekolady (jak również innych słodyczy) uzależniają się od cukru, co prowadzi do osłabienia organizmu oraz przeziębień, ponadto dziecko może stać się nadpobudliwe.
- Czekolada jest produktem kalorycznym, może przyczyniać się do otyłości.
Drogi rodzicu, wybór należy do Ciebie.
Nasze dzieci uwielbiają gorzką.
najlepsza 🙂