Maj to bardzo zapracowany miesiąc. Niektórzy przygotowują syropki z mniszka lekarskiego – przepis znajdziesz tutaj. Warto się sprężyć i zrobić jeszcze jeden syrop – z młodych pędów sosny. Przepyszny, bardzo zdrowy, dzieci go uwielbiają – nie możesz tego przegapić. To idealny syrop na kaszel i przeziębienie.
Dlaczego warto mieć w domu syrop z pędów sosny?
- syrop posiada właściwości lecznicze dzięki zawartości witaminy C, węglowodanów, soli mineralnych, flawonoidów i kwasów żywicznych,
- olejek sosnowy udrażnia drogi oddechowe, działa bakteriobójczo,
- wspomaga układ odpornościowy – jest nieoceniony w czasie panującej grypy i przeziębień,
- syrop wspiera leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych;
- jest świetny na kaszel – pomaga wyksztuszać wydzielinę,
- bardzo dobry podczas leczenia gardła, oskrzeli, kataru;
- stosując go przez cały rok mozesz uchronic dziecko przed chorobami,
- świetnie rozgrzewa po przemarznięciu, działa napotnie;
- wzmacnia osłabiony organizm
Kiedy zbierać pędy sosny na syrop?
- pędy zbieramy na przełomie kwietnia i maja,
- kiedy są młode, jasnozielone z brązową, lepką łupinką,
- mające do 12cm – wtedy są najbardziej soczyste;
- używamy sekatora lub ostrego noża, zbieramy w rękawiczkach,
- pędy najlepiej zbierać z sosny oddalonej od dróg, będą posiadały mniej zanieczyszczeń,
- staramy się zbierać z kilku drzew – żeby nie uszkodzić drzewa
Jak przyrządzić syrop z młodych pędów sosny?
Są dwa sposoby z gotowaniem i bez.
Przepis na syrop bez gotowania:
- zebrane pędy myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub rozbijamy tłuczkiem,
- układamy warstwowo w dużym słoju i zasypujemy warstwa po wastwie niewielką ilością cukru
- proporcja pędy – cukier 1:1 – warto zważyć ile mamy pędów, wtedy dobrze odmierzymy ile cukru należy dodać
- można dolać do słoika odrobinę wody,
- zakręcamy słoik i ustawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu;
- po upływie dwóch tygodni (kiedy jest słonecznie) a trzech jeśli na zewnątrz jest pochmurno zlewamy syrop do słoiczków i pasteryzujemy,
- cukier jest niezbędnym konserwantem, uchroni nasz syrop przed pleśnią, nie żałujmy go,
- możemy wybrac cukier brązowy wtedy syrop będzie miał piekny kolor i jeszcze lepszy, karmelkowy smak
- tak przygotowany syrop może być przechowywany w suchym i zaciemnionym miejscu nawet kilka lat
Przepis na syrop z gotowaniem pędów:
- zebrane pędy myjemy i przekładamy do garnka,
- zalewamy wodą, tak aby wszystkie pędy były przykryte,
- gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny;
- po upływie tego czasu odstawiamy garnek do przestydnięcia, wywar odcedzamy i mocno wyciskamy pędy
- do czystego wywaru z pędów dodajemy cukier w proporcji 1:1 lub troszkę więcej np. 1 litr – 1 kg cukru;
- gotujemy przez kolejne 2 godziny na początku mieszając,
- gotowy syrop przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy,
- przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu
Dawkowanie syropu z pędów sosny
- profilaktycznie podajemy dzieciom 1 łyżeczkę dziennie – bezpośrednio lub do wody
- w czasie choroby możemy podać 3 razy dziennie po jednej łyżeczce
- możemy polać nim np. naleśniki 🙂
- dorośli moga posłodzić nim herbatę lub stosować 4 łyzeczki dziennie
- jeżeli macie wątpliwości czy Wasze dzieci mogą już stosować syrop – skonsultujcie to z lekarzem – ja podawałam dzieciom po ukończeniu 1 roku życia
Przygotowanie syropu jest proste, wystarczy wybrać się na spacer do lasu czy ogrodu. Poświęcając trochę czasu na przygotowanie syropu wyposażysz się w świetny środek leczniczy, który uwielbiają dzieci i zaoszczędzisz pieniądze. Do roboty!