Co łączy szereg preparatów popularnych w okresie zachorowań: Sambucol, Sambucus, Pelafen, Immucol…itp.? CZARNY BEZ.
Chcesz mieć syrop w swoim domu, zrobiony samodzielnie? Mamy dla Ciebie przepis – jest bardzo prosty – najtrudniejsze w tym wszystkim to zdobycie kwiatu czarnego bzu 🙂
Twoje dziecko lubi naleśniki z dżemem? Zrób dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatu czarnego bzu – jest pyszny!
Najpierw trochę o samej roślinie, dlaczego jest taka wyjątkowa?
- Czarny bez jest rośliną leczniczą.
- Można ją spotkać w lasach, parkach, zaroślach.
- Kwiaty koloru jasnego rosną w baldachimach na krzakach.
Nie wolno spożywać surowych kwiatów i owoców czarnego bzu – są trujące!
Dlaczego CZARNY BEZ jest taki wspaniały?
Właściwości czarnego bzu
Roślina jest bogata w cenne związki takie jak:
- flawonoidy, kwasy wielofenolowe, kwasy organiczne, garbniki, ślady olejków eterycznych, sole mineralne;
Owoce czarnego bzu są bogate w:
- cukry redukujące, pektyny, garbniki, kwasy wielofenolowe, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, witaminę C, karotenoidy oraz sole mineralne.
Właściwości lecznicze czarnego bzu:
- przeciwgorączkowe,
- napotne,
- wykrztuśne,
- przeciwwirusowe, przeciwzapalne
- wspomagające odporność,
- antybakteryjne
- moczopędne i odtruwające,
- przeczyszczające,
- pomocny przy bólach reumatycznych i migrenowych,
- wspomagający odporność,
- obniżające na ciśnienie krwi,
- przeciwulteniające,
- w kosmetyce: rozjaśnianie piegów, kojenie oparzeń słonecznych, walka ze zmarszczkami.
Zastosowanie
Czarny bez często stosuje się w preparatach na przeziębienie, na drogi moczowe, na zaparcia, przy stanach zapalnych jamy ustnej, także w preparatach odchudzających oraz na cellulit.
Według badań nie ma przeciwwskazań do spozywania soku z czarnego bzu. Mogą stosować go wszyscy, ale jak we wszystkim – należy zachować umiar.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis
Czarny bez zbieramy na przełomie maja i czerwca. Kwiaty ścinamy w słoneczny dzień – z miejsca oddalonego od ruchliwych dróg. Owoce zaś, w sierpniu i wrześniu, po deszczu w słoneczny dzień.
- Zebrane kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 12 godzin (0,7 wody, około 20 baldachów)
- Następnie odcedzamy przez gazę dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i gotujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. (0,7 kg cukru, 2 cytryny)
- Doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wcześniej wyparzonych butelek lub słoików.
- Po ostygnięciu odwracamy do góry dnem, pasteryzujemy
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
- 500g truskawek
- 200g cukru, pół opakowania pektyny
- 3-4 kwiatostany czarnego bzu
- 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z 1/2 cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową.
Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu (dobrze jest zawinąć je w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw).
Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Dżem ma wyśmienity smak i aromat.
SMACZNEGO!
Chcesz przygotować syrop z młodych pędów sosny? Zajrzyj tutaj.