Strona główna Aktualności Nie masz pomysłu na zdrowy obiad? Oto i on – jesienny krem...

Nie masz pomysłu na zdrowy obiad? Oto i on – jesienny krem warzywny – doskonały dla całej rodziny!

0

Jesienią warto zadbać o dodatkową dawkę witamin i składników mineralnych, by zapobiec przeziębieniu i jesiennemu obniżeniu nastroju.

Dobrym sposobem na przemycenie kilku wartościowych produktów spożywczych są zupy kremy.

Poniżej znajdziecie przepis na bardzo prosty,smaczny, wartościowy i sycący krem warzywny.

Jest to najprostsza wersja, którą można modyfikować
na wiele sposobów dodając cukinię, dynię, kalafiora, brukselkę i wiele innych warzyw.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • Około 120 g selera korzeniowego
  • Biała część pora
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa opłukać i oczyścić, marchew, cebulę i selera obrać i pokroić w większą kostkę.
Pora pokroić w krążki, czosnek posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, cebulę i pora, po
chwili dodać także marchew i seler, wrzucić ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe, całość zalać
wodą (około 1,5 l) i gotować na średnim ogniu około 30 minut.

W międzyczasie dodać odrobinę soli, resztę dodać dopiero po zmiksowaniu zupy. Gdy warzywa będą miękkie wyłowić liście laurowe, apozostałe składniki zmiksować na gładki krem, można dodać łyżeczkę masła ziołowego.

Na koniec doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz dowolnymi innymi przyprawami
wedle upodobań.

Smacznego!

Inspiracją i wiedzą podzieliła się Ewa Jarosz, dietetyk i praktyk. Autorka książki Zdrowy detoks.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here