Odkąd na świecie pojawił się Twój Skarb, starasz się być dla Niego najlepszą matką i dawać mu to co najzdrowsze. Przez kilka pierwszych miesięcy dziecko otrzymuje do jedzenia mleko. W pewnym momencie przychodzi czas na rozszerzenie diety malucha. U dzieci karmionych piersią dietę rozszerzamy po 6 miesiącu życia, chyba że wskazania pediatry są inne, zaś te karmione mlekiem modyfikowanym mogą otrzymywać nowe produkty już od 5 miesiąca życia. Zalecamy zapoznanie się z aktualnym schematem żywienia żywienia niemowląt.
Kiedy poznać, że dziecko jest głodne?
- płacze i jest niespokojne
- pełne euforii, porusza nóżkami i rączkami na widok pokarmu
- chętnie otwiera usta i podąża główką za łyżką z pokarmem
Kiedy dziecko jest najedzone / nie jest głodne?
- zasypia lub marudzi podczas jedzenia
- je zdecydowanie wolniej i mniej chętnie
- wypluwa jedzenie, odwraca głowę
- odpycha łyżeczkę, zaciska usta podczas próby nakarmienia
Wiele mam zastanawia się, czy samodzielnie przygotowany obiadek będzie smakował dziecku, czy będzie zdrowy i nie spowoduje np. bólu brzuszka. Zapewniamy Was, że przygotowanie obiadku dla dziecka nie jest skomplikowaną sprawą, śmiało dacie radę! 🙂
Zupka buraczkowa, marchewkowa czy dyniowa?
Burak to jeden z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety dziecka. Posiada wysoką wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Buraki wzmacniają układ odpornościowy i krwionośny. Dzięki właściowościom krwiotwórczym zapobiegają anemii, a nawet wykorzystywane są jako wspomaganie leczenia białaczki. Burak nie uczula, pomaga także przy zaparciach. Dzieci mogą spożywać buraczki w różnych postaciach.
Marchew posiada właściwości lecznicze np. leczenie zaburzeń trawiennych, beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność oraz chroni przed rozwojem nowotworów. Marchew można podawać małym (i dużym) dzieciom podczas niedożywienia, niedokrwistości czy stanów zapalnych skóry, a także przeciw pasożytom.
Postarajmy się, aby marchew podawana dzieciom była z upraw ekologicznych. Gotujmy ją w całości – traci wtedy mniej wartości odżywczych i smakuje dużo lepiej.
Pietruszka – ma właściwości moczopędne. Związki czynne zawarte w korzeniach zwiększają wytwarzanie śliny i soków trawiennych. Pietruszka działa odkażająco i nadaje ciekawy smak, warto dodawać niewielką ilość do obiadków (od 6 mieś).
Dynia to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera m.in beta-karoten, witaminy: C, A, E, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, cynk i można jeszcze tak długo wymieniać. Dynia jest bardzo zdrowa, działa uodparniająco i co najważniejsze – smakuje dzieciom. Świeżą dynię pokrojoną w małe kawałki można zamrozić.
Jak przygotować zupkę buraczkową z mięsem?
Składniki:
- 1 burak
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- kawałek pietruszki
- łyżeczka oliwy z oliwek
- mięso z królika/ filet z indyka/ filet z kurczaka
Myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Gotujemy buraki, marchewkę i pieruszkę, po kilkunastu minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę (one gotują się krócej).
Mięso do zupek dla niemowląt gotujemy w osobnym garnku. Dzięki temu substancje alergizujące z mięsa nie trafią do dziecięcej zupy. Ugotowane dodajemy do warzyw i miksujemy. Następnie zmiksowaną zupę gotujemy przez chwilę mieszając. Jezeli zupa jest za gęsta możemy dodać trochę wody, jesli za rzadka – kleiku ryżowego.
Znając normy żywieniowe, możemy gotować zupki z wielu składników, ważne żeby na początku podawać dziecku obiadki z np. 2 warzyw i obserwować reakcję. W ten sposób spokojnie rozszerzysz dietę malucha i będziesz wiedziała co preferuje. Powodzenia!