Ile i jakie mięso powinno spożywać dziecko? Jakie są aktualne zalecenia? Czy i jak nadmiar mięsa moze zaszkodzić? Co z produktami przetworzonymi? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w tym artykule.
Mięso w diecie dziecka
Polskie standardy żywieniowe dla dzieci w wieku 13-36 miesięcy.
- Dzieci pomiędzy 13. a 36. miesiącem życia powinny spożywać chude mięso czerwone, w tym wysokogatunkowe wędliny, nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu.
- Mięso drobiowe, podobnie jak mięso czerwone, należy podawać 2–3 razy w tygodniu bez skóry.
- Bardzo ważnym elementem diety dziecka są ryby podawane 1–2 razy w tygodniu.

Według aktualnych zaleceń Amerykańskiej Akademii Pediatrii dzieciom należy podawać białko, czyli mięso, ryby, drób lub odpowiedniki* w ilości:
- 30–60 g (2–3 łyżki) na porcję -dzieci w wieku 2-3 lata;
- a w ciągu doby od 60 do 120 g (4–6 łyżek);
- U dzieci starszych, od 4-12 roku życia, jedna porcja wynosi od 60 do 120 g (4–6 łyżek), czyli tyle ile w ciągu całej doby może zjeść dziecko w wieku 2-3 lata.
- Porcja dobowa wymienionych produktów u dzieci w wieku 4-6 lat wynosi 90–150 g,
- u dzieci w wieku 7-12 lat 120–165 g.
Co może zastąpić mięso, ryby, drób? Odpowiedniki
*30 g mięsa, ryby lub drobiu może zastąpić:
- 1 jajko,
- ok. 40 g gotowanej fasoli lub groszku.
Jaja w diecie dziecka – kiedy, ile?
- Warto pamiętać, że malec poniżej 3. roku życia powinien jadać jaja 2-3 razy w tygodniu.
- Ponieważ jaja wchodzą w skład wielu dań, na śniadanie jajko podajemy nie częściej niż co 3 dni.
- U starszych jako możemy podawać co drugi dzień, lepiej w dni bezmięsne.

Źródła białka – roślinne czy zwierzęce?
Należy podkreślić, że w diecie, od ilości zjadanego mięsa ważniejsza jest ilość wszystkich produktów zawierających białka. Warto tak komponować jadłospis dziecka, aby:
- 2/3 białka pochodziło z produktów zwierzęcych,
- 1/3 z roślin.

Pełnowartościowym źródłem białka jest mięso. Dodatkowo zawiera łatwo przyswajalne żelazo, cynk, kwas arachidonowy, witaminę B12 i karnitynę.
Wartościowym źródłem białka są ryby. Tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka i halibut) są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (w tym niezbędnych dla rozwoju mózgu DHA), a także zawierają jod i żelazo.
Białko zwierzęce zawiera także mleko, sery i jaja.
Białko występuje również w roślinach, takich jak:
- warzywa strączkowe – soczewica, groch, fasola, ciecierzyca, soja,
- różnorodnych kaszach – jaglana, gryczana, jęczmienna, brązowy ryż,
- w razowych makaronach,
- ciemnym pieczywie,
- orzechach i nasionach.
Mięso jest potrzebne, ale nie w nadmiarze
Mięso i produkty mięsne nie muszą być spożywane codziennie. U dzieci powyżej roku wystarczy podawać mięso lub drób 3 razy w tygodniu. Jeśli komuś trudno jest zrezygnować z posiłku zawierającego mięso, to może spożywać dania, gdzie dodatek mięsa będzie nieduży, np. warzywno-mięsne. W tej samej grupie, co mięso są też ryby, które powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Przetwory mięsne
Dzieciom NIE zaleca się podawania przetworów zawierających chemiczne dodatki, czyli:
- kiełbas,
- mielonek,
- salami czy
- PARÓWEK
- gotowego mięsa mielonego.
W Polsce mięsa jemy za dużo i ten sam zwyczaj przenosimy na dzieci.
Pamiętajmy, że powinno się ograniczać spożycie mięsa czerwonego a szczególnie mięsa przetworzonego. Mięso można zastąpić nasionami roślin strączkowych oraz jajami.
Im bardziej różnorodne są źródła białka tym lepiej. W różnorodności posiłków jest siła zdrowia. W ilości już nie.
Nadmiar białka, podobnie jak cukier i tłuszcz może prowadzić do otyłości.
Radził Doktor Marek Pleskot, lekarz dzieci, który od od 22 lat prowadzi gabinet pediatryczny. Wie o co pytają rodzice i wie czego zwykle nie zdążą wytłumaczyć inni lekarze.