Aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie naszych pociech podczas jesieni, koniecznie trzeba zadbać o wartościowe menu. Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona i obfitować w takie produkty jak:
- warzywa,
- owoce,
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- naturalne produkty mleczne.
Nie powinno zabraknąć także tłuszczów roślinnych i produktów dostarczających pełnowartościowego białka:
- mięsa,
- ryb,
- jaj.
Różnorodność produktów w diecie dziecka ułatwia dostarczenie do organizmu wszystkich składników pokarmowych, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, a w okresie jesieni dodatkowo wspomogą organizm w walce z przeziębieniem czy ogólnym osłabieniem.
Zupy – przepis na zdrowe dziecko.
Jednym z prostych sposobów na urozmaicenie codziennego jadłospisu są różnego rodzaju zupy, w których można ukryć wartościowe produkty. Przykładem może być krem z dyni, obfitujący w witaminy i składniki mineralne wspomagające procesy metaboliczne. Na uwagę zasługują także karotenoidy, jak beta-karoten, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające.
Dynia dyni nie równa.
Dynia piżmowa to odmiana dyni o lekko orzechowym smaku. Zupa jest słodka i ma przyjemny delikatny aromat, dlatego powinna smakować również bardzo wybrednym maluchom. W poniższym przepisie zamiast dyni piżmowej można wykorzystać zwykłą dynię. Jeśli dziecko nie lubi imbiru można go pominąć, a w przypadku dzieci ze zbyt niską masą ciała warto dodać do zupy odrobinę masła lub rozprowadzić żółtko.
Zupa krem z dyni
Składniki na około 4-5 porcji:
1 dynia piżmowa lub 1kg zwykłej
1 marchew
Około 70 g selera korzeniowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Biała część pora
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
Sól, pieprz
2 suszone liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
Natka pietruszki
Opcjonalnie łyżka masła
Pestki dyni
Wykonanie
- Dynię obrać za pomocą obieraczki do warzyw, usunąć pestki, a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
- Seler obrać i pokroić w kostkę, ząbek czosnku w płatki, niewielki kawałek imbiru obrać.
- W garnku rozgrzać oliwę, pora pokroić w krążki i zeszklić na oliwie razem z czosnkiem, po chwili dodać kawałki selera, marchew, dynię i imbir, warzywa zalać wodą (około 1,5 l).
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotować do miękkości warzyw, około 30 minut.
- Po tym czasie wyłowić liście laurowe, a zupę zmiksować na gładki krem i przyprawić odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Można także dodać łyżkę masła.
- Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni.
Smacznego 🙂
Inspiracją i wiedzą podzieliła się Ewa Jarosz, dietetyk i praktyk. Autorka książki Zdrowy detoks.