Strona główna Aktualności Mięso w diecie dziecka – aktualne zalecenia. Co może zastąpić mięso?

Mięso w diecie dziecka – aktualne zalecenia. Co może zastąpić mięso?

Mięso i produkty mięsne nie muszą być spożywane codziennie. U dzieci powyżej roku wystarczy podawać mięso lub drób 3 razy w tygodniu. Jeśli komuś trudno jest zrezygnować z posiłku zawierającego mięso, to może spożywać dania, gdzie dodatek mięsa będzie nieduży, np. warzywno-mięsne. W tej samej grupie, co mięso są też ryby, które powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

0
Mięso w diecie dziecka.. Foto unsplash.com

Ile i jakie mięso powinno spożywać dziecko? Jakie są aktualne zalecenia? Czy i jak nadmiar mięsa moze zaszkodzić? Co z produktami przetworzonymi? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w tym artykule.

Mięso w diecie dziecka 

Polskie standardy żywieniowe dla dzieci w wieku 13-36 miesięcy.

  •  Dzieci pomiędzy 13. a 36. miesiącem życia powinny spożywać chude mięso czerwone, w tym wysokogatunkowe wędliny, nie częściej niż 2–3 razy w tygodniu.
  • Mięso drobiowe, podobnie jak mięso czerwone, należy podawać 2–3 razy w tygodniu bez skóry.
  • Bardzo ważnym elementem diety dziecka są ryby podawane 1–2 razy w tygodniu.
Mięso w diecie dziecka. Foto unsplash.com
Mięso w diecie dziecka. Foto unsplash.com

Według aktualnych zaleceń Amerykańskiej Akademii Pediatrii dzieciom należy podawać białko, czyli mięso, ryby, drób lub odpowiedniki* w ilości:

  • 30–60 g (2–3 łyżki) na porcję -dzieci w wieku 2-3 lata;
  • a w ciągu doby od 60 do 120 g (4–6 łyżek);
  • U dzieci starszych, od 4-12 roku życia, jedna porcja wynosi od 60 do 120 g (4–6 łyżek), czyli tyle ile w ciągu całej doby może zjeść dziecko w wieku 2-3 lata.
  • Porcja dobowa wymienionych produktów u dzieci w wieku 4-6 lat wynosi 90–150 g,
  • u dzieci w wieku 7-12 lat 120–165 g.

Co może zastąpić mięso, ryby, drób? Odpowiedniki

*30 g mięsa, ryby lub drobiu może zastąpić:

  • 1 jajko,
  • ok. 40 g gotowanej fasoli lub groszku.

Jaja w diecie dziecka – kiedy, ile?

  • Warto pamiętać, że malec poniżej 3. roku życia powinien jadać jaja 2-3 razy w tygodniu.
  • Ponieważ jaja wchodzą w skład wielu dań, na śniadanie jajko podajemy nie częściej niż co 3 dni.
  • U starszych jako możemy podawać co drugi dzień, lepiej w dni bezmięsne.
Jaja w diecie dziecka. Foto unsplash.com
Jaja w diecie dziecka. Foto unsplash.com

Źródła białka – roślinne czy zwierzęce?

Należy podkreślić, że w diecie, od ilości zjadanego mięsa ważniejsza jest ilość wszystkich produktów zawierających białka. Warto tak komponować jadłospis dziecka, aby:

  • 2/3 białka pochodziło z produktów zwierzęcych,
  •  1/3 z roślin.
Foto unsplash.com
Foto unsplash.com

Pełnowartościowym źródłem białka jest mięso. Dodatkowo zawiera łatwo przyswajalne żelazo, cynk, kwas arachidonowy, witaminę B12 i karnitynę.

Wartościowym źródłem białka są ryby. Tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka i halibut) są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (w tym niezbędnych dla rozwoju mózgu DHA), a także zawierają jod i żelazo.

Białko zwierzęce zawiera także mleko, sery i jaja.

Białko występuje również w roślinach, takich jak:

  • warzywa strączkowe – soczewica, groch, fasola, ciecierzyca, soja,
  • różnorodnych kaszach – jaglana, gryczana, jęczmienna, brązowy ryż,
  • w razowych makaronach,
  • ciemnym pieczywie,
  • orzechach i nasionach.

Mięso jest potrzebne, ale nie w nadmiarze

Mięso i produkty mięsne nie muszą być spożywane codziennie. U dzieci powyżej roku wystarczy podawać mięso lub drób 3 razy w tygodniu. Jeśli komuś trudno jest zrezygnować z posiłku zawierającego mięso, to może spożywać dania, gdzie dodatek mięsa będzie nieduży, np. warzywno-mięsne. W tej samej grupie, co mięso są też ryby, które powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Przetwory mięsne

Dzieciom NIE zaleca się podawania przetworów zawierających chemiczne dodatki, czyli:

  • kiełbas,
  • mielonek,
  • salami czy
  • PARÓWEK
  • gotowego mięsa mielonego.

W Polsce mięsa jemy za dużo i ten sam zwyczaj przenosimy na dzieci.

Pamiętajmy, że powinno się ograniczać spożycie mięsa czerwonego a szczególnie mięsa przetworzonego. Mięso można zastąpić nasionami roślin strączkowych oraz jajami.

Im bardziej różnorodne są źródła białka tym lepiej. W różnorodności posiłków jest siła zdrowia. W ilości już nie.

Nadmiar białka, podobnie jak cukier i tłuszcz może prowadzić do otyłości.

Radził Doktor Marek Pleskot, lekarz dzieci, który od od 22 lat prowadzi gabinet pediatryczny. Wie o co pytają rodzice i wie czego zwykle nie zdążą wytłumaczyć inni lekarze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here