Czy dziecko powinno jeść truskawki? Od kiedy? Jaką ilość? Czy truskawki uczulają? To pytania najczęściej zadawane przez rodziców. Mamy właśnie sezon na ten wspaniały owoc. Nie żałujmy sobie i dzieciom – ale kupujmy z głową, ze sprawdzonych źródeł.
Truskawka dla maluszka – od kiedy??
Zaleca się wprowadzanie trustawki do diety dziecka od 10 – 12 miesiąca życia. Nie bójmy się podania, jednak zadbajmy, żeby były to truskawki z ekologicznych upraw.
Dzieciom z alergią pokarmową czy AZS wprowadzamy truskawki póżniej, najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Początkowo podajemy małe ilości 1-3 truskawki. Sprawdzamy tolerancję oraz czy nie pojawi się pokrzywka, bądź bóle brzuszka.
Jeśli chcesz, by Twoje dziecko zjadło pyszną i zdrową truskawkę, możesz je uprawiać nawet w doniczce 🙂
Kto nie powinien jeść truskawek?
- Truskawki zawierają naturalne salicylany, osoby z alergią na nie powinny uważać.
- AZS – dzieci, osoby z atopowym zapaleniem skóry powinny unikać truskawek, ponieważ truskawki zaostrzają tę chorobę.
- U dzieci w odpowiedzi na reakcję alergiczną mogą pojawić się pokrzywki i biegunki.
- Pamiętajmy, że truskawki często zawierają szereg substancji chemicznych, stosowanych do uprawy – dlatego bardzo ważne jest, żeby kupować z „pewnych miejsc” ewentualnie uprawiać samemu.
Zobacz więcej: Zatrucie pokarmowe u dziecka – biegunka i wymioty.
Truskawki – bogactwo zdrowia
Jedzmy i rozkoszujmy się do woli! Truskawki są bardzo zdrowe!
Zawierają:
- Witaminę C – 100g truskawek dostarcza aż 66 mg tej witaminy – więcej niż cytryna, pomarańcza czy grejpfrut.
- Witamina C jest antyoksydantem, który zabezpiecza organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
- Ponadto, jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, odpowiedzialnego za utrzymania elastyczności skóry.
- Kolagen znajduje się także w rogówce oka, dlatego spożycie truskawek bogatych w witaminę C sprzyja właściwej pracy narządu wzroku.
- Witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Mamy wiedzą,że kwas foliowy jest szczególnie istotny dla kobiet planujących ciążę i będących w ciąży gdyż zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.
- Truskawki są również źródłem kwasu elagowego, który ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne oraz wykazuje aktywność przeciwzapalną.
- Fitocydy, które działają bakteriobójczo i mogą sprzyjać leczeniu stanów zapalnych.
- Dieta bogata w truskawki zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.
- Potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi przez co odgrywa ważna role w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego.
- Duża zawartość błonnika pokarmowego sprzyja odpowiedniej pracy jelit.
- Pektyny oczyszczają przewód pokarmowy z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na florę bakteryjna jelit.
Chyba już nikt nie ma wątpliwości co do jedzenia truskawek 🙂
Źródła:
Medycyna Praktyczna