Sezon na grzyby leśne w pełni. Grzyby są nieodzownym elementem tradycyjnych polskich potraw. Dorośli zachwycają się pysznymi borowikami, kurkami, pierogami z grzybami, ale czy mogą je podać swoim dzieciom?
Lekarze alarmują: Nie podawaj grzybów dzieciom!
Dlaczego nie wolno podawać grzybów dzieciom?
- Nawet jadalne grzyby są dla dziecka ciężkostrawne i po zjedzeniu dziecko może być chore, ponieważ młody organizm nie radzi sobie ze strawieniem ich.
- Grzyby zawierają pewne substancje białkowe, które w organizmie dziecka są nietrawione bądź też trawione słabo.
- Nawet jeżeli dziecko zje jadalny grzyb, może wygenerować objawy jak przy zatruciu muchomorem sromotnikowym.
- Grzyby zawierają chitynę, która niestrawiona podrażnia przewód pokarmowy.
- Grzyby w 80% zawierają wodę a ich masa to głównie białko. Posiadają niewiele witamin – na pewno nie są to wartości warte ryzyka i nie warto narażać dziecka.
- Osoby cierpiące na choroby żołądka, nerek i wątroby również powinny unikać grzybów.
- Ciężko określić wiek, od którego moglibyśmy je podawać. Grzybów leśnych dzieci nie powinny jeść wogóle.
- Pieczarkę możemy podać dziecku po 3 roku życia, wprowadzając do diety w małych ilościach.
- Najbezpieczniej jest wybrać pieczarkę hodowlaną.
Pieczarki rosnące w lasach łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym.
GŁÓWNY inspektorat sanitarny ostrzega – spożywanie grzybów przez dzieci może prowadzić do ciężkich zatruć, a w konsekwencji do śmierci.
Objawy zatrucia grzybami
- bóle brzucha
- wymioty
- nudności
- skurcze mięśni
- wysoka temperatura
- biegunka
Jeżeli podejrzewamy, że powyższe objawy są spowodowane spożyciem grzybów, należy jak najszybciej wywołać wymioty i udać się do lekarza.
Według lekarzy dziecko w ogóle nie powinno jeść grzybów. Zastanówmy się, zanim podamy je dzieciom – czy warto??