Sezon na grzyby leśne w pełni. Grzyby są nieodzownym elementem tradycyjnych polskich potraw. Dorośli zachwycają się pysznymi borowikami, kurkami, pierogami z grzybami, ale czy mogą je podać swoim dzieciom?
Lekarze alarmują: Nie podawaj grzybów dzieciom!
Dlaczego nie wolno podawać grzybów dzieciom?
Nawet jadalne grzyby są dla dziecka ciężkostrawne i po zjedzeniu dziecko może być chore, ponieważ młody organizm nie radzi sobie ze strawieniem ich.
Grzyby zawierają pewne substancje białkowe, które w organizmie dziecka są nietrawione bądź też trawione słabo.
Nawet jeżeli dziecko zje jadalny grzyb, może wygenerować objawy jak przy zatruciu muchomorem sromotnikowym.
Grzyby zawierają chitynę, która niestrawiona podrażnia przewód pokarmowy.
Grzyby w 80% zawierają wodę a ich masa to głównie białko. Posiadają niewiele witamin – na pewno nie są to wartości warte ryzyka i nie warto narażać dziecka.
Osoby cierpiące na choroby żołądka, nerek i wątroby również powinny unikać grzybów.
Ciężko określić wiek, od którego moglibyśmy je podawać. Grzybów leśnych dzieci nie powinny jeść wogóle.
Pieczarkę możemy podać dziecku po 3 roku życia, wprowadzając do diety w małych ilościach.
Najbezpieczniej jest wybrać pieczarkę hodowlaną.
Pieczarki rosnące w lasach łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym.
Grzyby w diecie dziecka. Foto unsplash.com
GŁÓWNY inspektorat sanitarny ostrzega – spożywanie grzybów przez dzieci może prowadzić do ciężkich zatruć, a w konsekwencji do śmierci.
Objawy zatrucia grzybami
bóle brzucha
wymioty
nudności
skurcze mięśni
wysoka temperatura
biegunka
Jeżeli podejrzewamy, że powyższe objawy są spowodowane spożyciem grzybów, należy jak najszybciej wywołać wymioty i udać się do lekarza.
Według lekarzy dziecko w ogóle nie powinno jeść grzybów. Zastanówmy się, zanim podamy je dzieciom – czy warto??