Strona główna Aktualności Truskawki w diecie dziecka – czy warto je podawać i od kiedy?

Truskawki w diecie dziecka – czy warto je podawać i od kiedy?

Truskawki to bogactwo zdrowia. Twoje dziecko na pewno je pokocha. Sprawdź, kiedy i jak wprowadzić je do diety dziecka. Nie dosładzaj, same w sobie są pyszne! Pamiętaj również o rodzicach i dziadkach - truskawki mogą bardzo pomóc ich zdrowiu. Zobacz!

0
Truskawki w diecie dziecka. Foto Mama Zdrowie
Truskawki w diecie dziecka. Foto Mama Zdrowie

Czy dziecko powinno jeść truskawki? Od kiedy? Jaką ilość? Czy truskawki uczulają? To pytania najczęściej zadawane przez rodziców. Mamy właśnie sezon na ten wspaniały owoc. Nie żałujmy sobie i dzieciom – ale kupujmy z głową, ze sprawdzonych źródeł.

Truskawka dla maluszka – od kiedy??

Zaleca się wprowadzanie trustawki do diety dziecka od 10 – 12 miesiąca życia. Nie bójmy się podania, jednak zadbajmy, żeby były to truskawki z ekologicznych upraw.

Dzieciom z alergią pokarmową czy AZS wprowadzamy truskawki póżniej, najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Początkowo podajemy małe ilości 1-3 truskawki. Sprawdzamy tolerancję oraz czy nie pojawi się pokrzywka, bądź bóle brzuszka.

Jeśli chcesz, by Twoje dziecko zjadło pyszną i zdrową truskawkę, możesz je uprawiać nawet w doniczce 🙂

Truskawki w diecie dziecka. Foto unsplash.com
Truskawki w diecie dziecka. Foto unsplash.com

Kto nie powinien jeść truskawek?

  • Truskawki zawierają naturalne salicylany, osoby z alergią na nie powinny uważać.
  • AZS – dzieci, osoby z atopowym zapaleniem skóry powinny unikać truskawek, ponieważ truskawki zaostrzają tę chorobę.
  • U dzieci w odpowiedzi na reakcję alergiczną mogą pojawić się pokrzywki i biegunki.
  • Pamiętajmy, że truskawki często zawierają szereg substancji chemicznych, stosowanych do uprawy – dlatego bardzo ważne jest, żeby kupować z „pewnych miejsc” ewentualnie uprawiać samemu.

Zobacz więcej: Zatrucie pokarmowe u dziecka – biegunka i wymioty.

Truskawki – bogactwo zdrowia

Jedzmy i rozkoszujmy się do woli! Truskawki są bardzo zdrowe!

Zawierają:

  • Witaminę C – 100g truskawek dostarcza aż 66 mg tej witaminy – więcej niż cytryna, pomarańcza czy grejpfrut.
  • Witamina C jest antyoksydantem, który zabezpiecza organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
  • Ponadto, jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, odpowiedzialnego za utrzymania elastyczności skóry.
  • Kolagen znajduje się także w rogówce oka, dlatego spożycie truskawek bogatych w witaminę C sprzyja właściwej pracy narządu wzroku.
  • Witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Mamy wiedzą,że kwas foliowy jest szczególnie istotny dla kobiet planujących ciążę i będących w ciąży gdyż zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.
  • Truskawki są również źródłem kwasu elagowego, który ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne oraz wykazuje aktywność przeciwzapalną.
  • Fitocydy, które działają bakteriobójczo i mogą sprzyjać leczeniu stanów zapalnych.
  • Dieta bogata w truskawki zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.
  • Potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi przez co odgrywa ważna role w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego.
  • Duża zawartość błonnika pokarmowego sprzyja odpowiedniej pracy jelit.
  • Pektyny oczyszczają  przewód pokarmowy z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na florę bakteryjna jelit.

Chyba już nikt nie ma wątpliwości co do jedzenia truskawek 🙂

 

Źródła:

Medycyna Praktyczna

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here