X

Syrop z pędów sosny – przepis i właściwości.

Młode pędy sosny - idealne na syrop.

Maj to bardzo zapracowany miesiąc. Niektórzy przygotowują syropki z mniszka lekarskiego – przepis znajdziesz tutaj. Warto się sprężyć i zrobić jeszcze jeden syrop – z młodych pędów sosny. Przepyszny, bardzo zdrowy, dzieci go uwielbiają – nie możesz tego przegapić. To idealny syrop na kaszel i przeziębienie.

Dlaczego warto mieć w domu syrop z pędów sosny?

  • syrop posiada właściwości lecznicze dzięki zawartości witaminy C, węglowodanów, soli mineralnych, flawonoidów i kwasów żywicznych,
  • olejek sosnowy udrażnia drogi oddechowe, działa bakteriobójczo,
  • wspomaga układ odpornościowy – jest nieoceniony w czasie panującej grypy i przeziębień,
  • syrop wspiera leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych;
  • jest świetny na kaszel – pomaga wyksztuszać wydzielinę,
  • bardzo dobry podczas leczenia gardła, oskrzeli, kataru;
  • stosując go przez cały rok mozesz uchronic dziecko przed chorobami,
  • świetnie rozgrzewa po przemarznięciu, działa napotnie;
  • wzmacnia osłabiony organizm
Idealne pędy sosny na syrop.

Kiedy zbierać pędy sosny na syrop?

  • pędy zbieramy na przełomie kwietnia i maja,
  • kiedy są młode, jasnozielone z brązową, lepką łupinką,
  • mające do 12cm – wtedy są najbardziej soczyste;
  • używamy sekatora lub ostrego noża, zbieramy w rękawiczkach,
  • pędy najlepiej zbierać z sosny oddalonej od dróg, będą posiadały mniej zanieczyszczeń,
  • staramy się zbierać z kilku drzew – żeby nie uszkodzić drzewa

Jak przyrządzić syrop z młodych pędów sosny?

Są dwa sposoby z gotowaniem i bez.

Przepis na syrop bez gotowania:

  • zebrane pędy myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub rozbijamy tłuczkiem,
  • układamy warstwowo w dużym słoju i zasypujemy warstwa po wastwie niewielką ilością cukru
  • proporcja pędy – cukier 1:1 – warto zważyć ile mamy pędów, wtedy dobrze odmierzymy ile cukru należy dodać
  • można dolać do słoika odrobinę wody,
  • zakręcamy słoik i ustawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu;
  • po upływie dwóch tygodni (kiedy jest słonecznie) a trzech jeśli na zewnątrz jest pochmurno zlewamy syrop do słoiczków i pasteryzujemy,
  • cukier jest niezbędnym konserwantem, uchroni nasz syrop przed pleśnią, nie żałujmy go,
  • możemy wybrac cukier brązowy wtedy syrop będzie miał piekny kolor i jeszcze lepszy, karmelkowy smak
  • tak przygotowany syrop może być przechowywany w suchym i zaciemnionym miejscu nawet kilka lat

Przepis na syrop z gotowaniem pędów:

  • zebrane pędy myjemy i przekładamy do garnka,
  • zalewamy wodą, tak aby wszystkie pędy były przykryte,
  • gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny;
  • po upływie tego czasu odstawiamy garnek do przestydnięcia, wywar odcedzamy i mocno wyciskamy pędy
  • do czystego wywaru z pędów dodajemy cukier w proporcji 1:1 lub troszkę więcej np. 1 litr – 1 kg cukru;
  • gotujemy przez kolejne 2 godziny na początku mieszając,
  • gotowy syrop przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy,
  • przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu

Dawkowanie syropu z pędów sosny

  • profilaktycznie podajemy dzieciom 1 łyżeczkę dziennie – bezpośrednio lub do wody
  • w czasie choroby możemy podać 3 razy dziennie po jednej łyżeczce
  • możemy polać nim np. naleśniki 🙂
  • dorośli moga posłodzić nim herbatę lub stosować 4 łyzeczki dziennie
  • jeżeli macie wątpliwości czy Wasze dzieci mogą już stosować syrop – skonsultujcie to z lekarzem – ja podawałam dzieciom po ukończeniu 1 roku życia

Przygotowanie syropu jest proste, wystarczy wybrać się na spacer do lasu czy ogrodu. Poświęcając trochę czasu na przygotowanie syropu wyposażysz się w świetny środek leczniczy, który uwielbiają dzieci i zaoszczędzisz pieniądze. Do roboty!

 

 

 

 

Anna:
Powiązane

Strona używa pliki cookies